Connact to innovest in the basic needs

Sense making biedt nieuwe inzichten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 

Waarom Sense Making?

Sense Making helpt mensen bij het ‘begrijpelijk maken van complexiteit’ door de ‘Dialoog met de werkelijkheid’ aan te gaan. Die dialoog is in een situatie van complexiteit altijd nieuw en anders, er is geen best practice in zo’n situatie.

De methodiek is ontwikkeld door David Snowden, de oprichter van Cognitive Edge. Hij heeft een vooruitstrevende en pragmatische kijk op hoe je met complexiteit om kunt gaan. Recent heeft hij een prestigieuze wetenschapsprijs ontvangen voor zijn publicatie in de Harvard Business Review (2007).

In complexe situaties is het vaak lastig om besluiten te nemen. De traditionele manier van onderzoek die gebruik maakt van vragenlijsten, checklists en met behulp van de computer classificeert, analyseert of modelleert voldoet dan niet.

Sense Making helpt bij het doorgronden van wat er nu werkelijk speelt, dit te analyseren en daar vervolgens op te acteren. Daar is het menselijk brein (cognitief en verbeeldingskracht) bij nodig.

Resultaat: partijen (managers) kunnen in complexe situaties beter navigeren. Zij kunnen zinniger (sensable) activiteiten ontplooien en effectiever met stakeholders samenwerken of co-creëren.

Dit proces kunnen wij van begin tot eind faciliteren. De wijze waarop we het traject inrichten hangt af van de probleemstelling.

Lees verder