Iets is pas een innovatie als het een onvervulde behoefte bevredigt en succes heeft in de markt. Dat is een uitdaging. Doorbraakinnovaties (de droom van elk bedrijf en elke marketeer zoals ik) vragen om een lange termijn visie, de bereidheid om te investeren en vruchtbaar samenwerken met alle stakeholders. Want wezenlijke innovaties roepen vrijwel altijd weerstand op: ze sluiten niet aan op de gevestigde belangen en werkwijzen. Of worden te risicovol bevonden. Helemaal wanneer het om systeemtransities gaat. En laat dat laatste juist nu meer dan ooit broodnodig en vooral kansrijk zijn!
Burgers voelen zich, versterkt door de huidige crisis, in hun basisbehoeften bedreigd. Zij willen niets liever dan de impact van hun consumptiegedrag op de wereld neutraliseren en dat alle spelers in productieketens dit mogelijk, gemakkelijk en verleidelijk maken. Een grote, nog onvervulde behoefte. Tegelijkertijd zie ik de onmacht van grote gevestigde partijen die de behoefte wel willen, maar niet kunnen vervullen. De druk om elk jaar omzet en winstgroei te laten zien is erg groot. De korte termijn en rendementgedreven aandeelhouders hebben het voor het zeggen. Waardoor écht innoveren vaak onmogelijk lijkt. Terwijl iedereen tegelijkertijd op zoek blijft naar de heilige graal om grote doorbraken in de markt te realiseren. Meer flexibele innovatieve kleine partijen krijgen onvoldoende draagvlak. We zitten gevangen in gevestigde structuren en kijken onmachtig toe naar wat dit doet met onze maatschappij.
Het manifest van 0.0 laat zien dat het ook anders kan.
Ik ga in mijn rol van Sense making connactor helpen deze dilemma’s te doorbreken door de collectieve intelligentie in de maatschappij te mobiliseren. Door verhalen te oogsten en mensen uit te dagen.
Zo kan ik partijen bij complexe innovatietrajecten helpen te doorgronden wat er nu werkelijk speelt, dit te analyseren en daar vervolgens op te acteren. Wat zijn de dieperliggende behoeften van consumenten en stakeholders? Waar zit de weerstand? Wat is kansrijk? Hoe wordt dit gedreven door de rijkdom aan omstandigheden, ervaringen, drijfveren en waardesystemen van mensen?
Hoe ziet het speelveld eruit? Hoe kunnen we dilemma’s doorbreken en daar met nieuwe businessmodellen en marketingaanpak op inspelen?
We gaan beter navigeren. We komen tot verassende nieuwe inzichten, bedenken nieuwe oplossingen (‘omdenken’). We verhogen de kans op succes en managen de risico’s beter.
We maken bewuster keuzes en ontplooien zinnige (sensable) activiteiten. Werken effectiever met stakeholders samen door co-creëren.