Buitenlandse vermogensbeheerders worden dominanter

Slechts 9% van de beheerders van pensioen is nog Nederlands

Door de crisis neemt de roep vanuit de maatschappij en de politiek toe om het pensioengeld meer in Nederland te gaan beleggen. Op dit moment is nog maar 14 procent van het pensioenvermogen belegd in ons eigen land. Een aantal jaren geleden was dat aandeel aanzienlijk hoger, maar door de overgang naar de euro en soepelere regelgeving werd het voor pensioenfondsen aantrekkelijker om de blik naar buiten te richten. Het totale vermogen is volgens DutchInvestor nu € 1263 mrd.

Willem Verschoor, hoogleraar finance aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, denkt niet dat er een verband bestaat tussen het aantal buitenlandse vermogensbeheerders en het aandeel dat in Nederland wordt belegd. ‘Nederlandse vermogensbeheerders zoals APG kijken net zo goed naar de hele wereld. Dat maakt geen verschil. En als een pensioenfonds de Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock vraagt meer in Nederland te beleggen, dan doet BlackRock dat heus’.

Lees verder

 

REACTIES

Om een reactie te plaatsen en spam berichten te voorkomen moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen of hier om te registreren